Tamplarie PVC!
Profile PVC!
Geam termoizolant!
Feronerie!
Accesorii!
 
 
 
TAMPLARIE PVC SAU TAMPLARIE ALUMINIU
 

     In vederea asigurarii confortului in locuinta proprie, din punct de vedere al izolatiei termice, fonice si al economiei in intretinerea in timp a ferestrelor si usilor, clientii sunt confruntati cu o dilema legata de alegerea celei mai bune solutii dintre cele doua variante disponibile pe piata – elemente executate din profile de PVC sau din profile de aluminiu.

     Alegerea sistemului de tamplarie dupa material (PVC, aluminiu, lemn, lemn stratificat, etc.), dupa provenienta (german, belgian, italian, grecesc, turcesc, etc.), dupa numeroasele firme producatoare de tamplarie (consacrate sau mai putin consacrate), nu este deloc usoara si poate ingreuna luarea unei decizii de achizitionare. Cu toate ca domeniul tamplariei din PVC sau aluminiu nu mai este nou in Romania, iar numarul firmelor producatoare de tamplarie este mare in ziua de azi, literatura de specialitate este saraca, iar informatiile ne parvin de cele mai multe ori din auzite.

     Pentru a putea lua o decizie in cunostinta de cauza, tineti cont de urmatoarele informatii :

     Intr-o cladire pierderea de caldura se produce astfel:

  • 9% prin podea;
  • 24% prin acoperis;
  • 26% prin pereti;
  • 41% prin ferestre, desi suprafata acestora reprezinta aproximativ 10% din suprafata totala a unei cladiri. De aceea ne permitem sa punem in discutie modalitatea alegerii tamplariei potrivite, prezentandu-va cateva caracteristici ale tamplariei din PVC si aluminiu.

     Mentionam anterior ca prin ferestre se pierde peste 40% din caldura unei locuinte, de aceea inlocuirea lor cu produse de calitate va aduce confort termic, fonic si implicit economie de bani.

     Materialul cu denumirea PVC are inglobat sase stabilizatori de culoare, de temperatura (fapt care ii permite sa isi pastreze calitatile intre -50C si +80C), de dilatare etc. fapt care face din el un bun material de constructii destinat ferestrelor.
Pe plan european, in tarile dezvoltate, ponderea acestuia in totalul de ferestre este de peste 60%.

     De ce a luat amploare PVC-ul in detrimentul lemnului si aluminiului? Raspunsul este: deoarece raportul calitate/pret este de partea PVC-ului care pierde greu caldura. Un profil normal din PVC cu 3 camere are coeficientul de transfer termic K=1,5W/mpK, iar pretul lui este de cca.120 EURO/ mp, pe cand in cazul unui profil bun de Al, echivalent din punct de vedere termic cu PVC-ul, costul este de 250-300 EURO/mp.

     Profilul de aluminiu are calitati care il recomanda pentru anumite tipuri de lucrari. Acesta este foarte bun la pereti cortina, acoperisuri, vitrine foarte mari, etc., unde nu poate fi inlocuit de PVC. In cazul profilului de aluminiu. geamul este strans perfect pe surub si nu permite patrunderea apei, pe cand la PVC se pune prin presare o bagheta care face posibila intrarea apei in cazul pozitiei inclinate a planului ferestrei(deci nu este indicat pentru acoperisuri, pereti cortina, etc).

     Din punct de vedere termic, Al. este mai slab, pierde rapid caldura, de aceea se folosesc profile cu punte termica (daca profilul este tricameral, camera din mijloc este alcatuita dintr-un material ce limiteaza transferul termic - astfel a aparut denumirea de aluminiu cu rupere de punte termica. DIN-ul german prevede la Al. o camera de rupere de punte termica de MINIM 24mm, pe cand la noi se folosesc profile care au o camera de rupere de punte termica de 8-14mm. Aceste ultime profile NU SUNT ADECVATE conditiilor de clima din tara noastra, pierderea de caldura fiind foarte mare (k=peste 3W/mp0k; la PVC este sub 1,6W/mp0k).

     La noi in tara nu exista o lege clara a calitatii in domeniul tamplariei care sa precizeze conditiile minime de executie si montaj ale tamplariei. In cazul aluminiului, exista profile la care calitatea camerei de rupere a puntii termice este slaba, ceea ce conduce la aparitia fenomenului de condens cand afara este frig, sub -5C, iar cantitatea de caldura din camera este modesta (sub +20C).

.:: NET Romania ::. furnizeaza solutii complete de vanzare cu ajutorul internetului!
Copyright © 2005 Romvelia Construct. Toate drepturile rezervate
eTERMOPANE.ro - firme termopane, tamplarie PVC, tamplarie Aluminiu! Deceuninck, Rehau, Gealan, Deceuninck, Ramplast, Trocal, Veka, Alumil, Exalco!
Contact! Despre noi! Sfaturi practice! Angajari! Contact! Formular! Sisteme de rate!